dinsdag 14 september 2010

Toekomstig projectje

Ik kreeg van een vriendin van mijn moeder, het volgende receptje door. Het resultaat ervan is al op onze boterham beland en heeft een speciale smaak. Het zal waarschijnlijk een projectje voor volgend jaar worden want nu zijn er niet zo veel paardenbloemen meer te vinden. En je hebt er 400 nodig verdorie. Anyway, felt like sharing :)

Ingrediƫnten

400 Paardebloemhoofdjes 4 Sinaasappels 2 Citroenen 2 liter water. 1 kg suiker op 1 liter vocht of 500 gr indien je pec voor minder suiker gebruikt.
Neteldoek


Voorbereiding

Kijk de bloemhoofdjes goed na op eventuele beestjes, zoals: spinnen, kevertjes, oorwormen.
2.Doe de paardebloemhoofdjes in een kom (zonder te wassen), voeg 2 liter water en het sap van de sinaasappelen en de citroenen. Laat dit geheel afgedekt met een keukenhanddoek een nacht goed doortrekken.

Bereidingswijze

3. ’s Anderendaags doe je het geheel in een kookpot en laat het geheel aan de kook komen en vanaf dit moment tel je 30 minuten en laat je dit op een zacht vuurtje pruttelen.
Zeker niet te lang anders wordt het geheel bitter.4. Na de 30 minuten giet je het geheel af door de neteldoek, laat goed uitlekken, indien de brei wat afgekoeld is dan knijp je het laatste sap eruit.



5. Meet de vloeistof af per liter. Zet 1 liter sap op het vuur en voeg het pakje pec toe en roer even goed door. Laat het geheel aan de kook komen en voeg de suiker toe, laat 1 minuut goed doorkoken en vul dadelijk in bokaaltjes met schroefdeksel.



6.Laat de bokaaltjes afkoelen je zult de deksels horen klikken en dit wil zeggen dat ze zich vastgezogen hebben.

Serveertips

Tips; Heb je wat sap over dan kan je deze invriezen en indien je de volgende keer nog eens confituur maakt deze terug gebruiken.
Pluk de bloemhoofdjes het beste nadat de ochtenddauw is opgedroogd en als de zon schijnt, dit is zo rond 11.00h dan zijn de meeldraden van de bloempjes goed open en je zal je een bedwelmde geur vaststellen.Pluk in een weide waar je zeker bent dat er niet gesproeid is en zeker niet langs een weg waar veel wagens langs komen.


----------------------------------------------------------
Als je het probeert, laat me iets weten? Ik weet graag eventuele valkuilen vooraleer een recept te proberen.

3 opmerkingen:

  1. Niet roepen! Dat is onbeleefd :P
    (en ik ben wel benieuwd hoe dat smaakt, mss moet ge 800 bloemen verzamelen volgend jaar ^^)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kheb er 200 verzameld, eens zien hoe het lukt. En anders is het echt een projectje voor volgend jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En het smaakt echt lekker. De volgende keer ga ik wel proberen om eens de bloemen te plukken op de correcte tijd en zien of het anders smaakt.
    *trots*
    Als je pectine gebruikt ga je het iets langer moeten laten doorkoken en checken door het op een plaat te laten vallen of iets kouds en zien of het stijft.

    BeantwoordenVerwijderen